fbpx

רות שפנדאו פסיכולוגית קלינית

אחד החלומות השכיחים ביותר שחוזר אצל מגוון רחב של אנשים, ללא קשר לגיל, מגדר, צבע עור או לאום, הוא החלום בו אנו רואים את עצמנו ניצבים עירומים אל מול קהל של אנשים. העירום כמובן יכול להתחלף בכל סיטואציה מביכה אחרת. המוטיב המרכזי הוא הנוכחות שלנו עצמנו, ניצבים חסרי שליטה וחשופים לביקורת, חשים השפלה, אל מול ערב רב של אנשים הלוטשים אלינו מבטם.

חרדה חברתית – מהי?

חרדה חברתית משתייכת לקבוצת הפרעות החרדה, ובאה לידי ביטוי בדפוסים התנהגותיים ופיזיולוגיים המבטאים פחד ממשי מפני דחייה, שונות, השפלה ומבוכה פומבית ו/או הערכה שלילית מצד הסביבה. הביטוי ההתנהגותי לפחד הזה עשוי להביא לכדי שיתוק והימנעות מפעולות יומיומיות שגרתיות, נוכח סיטואציה שנתפסת מאיימת. יש להדגיש כי לא הפעולה עצמה היא הגורם המאיים, אלא ביצוע הפעולה בנוכחות אנשים אחרים (זרים או קרובים). כך למשל, שירה או קריאת טקסט בקול אינה מהווה פעולה מאיימת אלא, שירה בפני קהל היא שמהווה סיטואציה עם פוטנציאל עצום למבוכה פומבית.
חרדה חברתית
מדובר בתופעה נפוצה למדי ששכיחותה בעולם המערבי נעה סביב ה-12%, נפוצה יותר בקרב נשים והולכת ופוחתת ככל שעולה הגיל. ההשערה היא שהגורם לחרדה חברתית נובע משילוב בין גורמים ביולוגיים וסביבתיים, בשילוב עם מאפיינים פסיכולוגיים של הפרט. חרדה חברתית מלווה לעיתים בהפרעות נוספות, ועשויה להביא לפגיעה משמעותית בתפקודים יומיומיים בשל מנגנון ההישרדות הדוחף להימנעות מפני הגורם המאיים.

טיפול בחרדה חברתית

לאבחון מוקדם וממוקד יש חשיבות רבה בתהליך הטיפול בחרדה חברתית. העדר אבחון וטיפול עשויים לגרום לתפקוד ירוד ולקוי בכל מעגלי החיים: חברתי, משפחתי, לימודי – מקצועי, ועוד. הטיפול המקובל נקבע בהתאם לחומרת המחלה ועושה שילוב בין טיפול קוגניטיבי – התנהגותי, לבין טיפול תרופתי.

תרומתה של הפסיכולוגיה המעמיקה בחקר הנפש לטיפול בחרדה חברתית

פחד וחרדה מרוקנים את האדם מכוחותיו, ומותירים אותו חלש וחסר אנרגיה. על מנת להתמודד עם מצב הסטרס, מנגנוני ההגנה של הגוף מאותתים לו להפריש רמות גבוהות של אנדרנלין, לצד חסכון באנרגיה ע"י "שיתוק" / "כיבוי" של בלוטות ומערכות אחרות בגוף, אשר אינן חיוניות להתמודדות עם הסיטואציה המאיימת.
הפחד הוא רגש טבעי העושה עיוות ברמה מסוימת של מידת הזהירות, שמטרתה לשמור על האדם, ע"י הפעלת מנגנון ההישרדות של האדם נוכח סכנה ("fight or flight"). ואולם, חרדה, או פחד קיצוני מתמשך, מזינים את המוח בדמיונות קיצוניים, שאינם מהכרח המציאות, ומשמרים את הפחד במעגל סגור של "נבואה שמגשימה את עצמה". נדגיש כי הפחד הוא לא "מצג שקרי" אלא תפיסה חלקית של המצב. הוא מתאר רסיסי תמונה ולא תמונה שלמה. מטרת הטיפול היא להציף את התחושות שמעוררת החרדה, ולהציגן בקונטקס (הקשר) רחב יותר, שיאפשר לתת פרופורציה עד כדי שהן יתגמדו וישתנו. לאחר שיתמודד המטופל עם הסיטואציה המערערת ויחדד את השקפתו נוכח הגורם המאיים, הוא יתמלא בביטחון ויציבות.

טיפול בחרדה שם דגש על זיהוי המקור לחרדה וטיפול שורשי בה, דרך בחינת זיכרונות שליליים וחוויות קשות, שחלקן הודחקו ונחקקו עמוק בתת מודע, ואשר גורמים שיבוש בתנועה הרגשית.

כן פותרים בדיבורים!
בשיחה חינם

 

צור קשר

אתם יכולים גם לכתוב לנו! אנחנו חוזרים מיד. נסו אותנו. 

    מגזין בריאות לנפש

    כן פותרים בדיבורים!
    בשיחה חינם

     

    Scroll Up
    שינוי גודל גופנים